szombat, május 03, 2008

Szinte mindenki tud valamilyen szinten angolul.
A piacon a kedvenc halas nénink is jól beszél. De ma sem voltak kint, és egy másik helyen vettünk már múlt héten is halat, ott négy fickó árul és abból hármat hallottam angolul beszélni és mind a három jól nyomja. Múlt héten az egyik elmesélte, hogy az ő unokatestvére magyar és tudja azt, hogy köszönöm, meg csókolom. Ma egy másik szolgált ki, az fülelt, hogy mit beszélünk Leventével, aztán megkérdezte, hogy mi milyen nyelven beszélünk. Mindig megörülnek mikor kiderül, hogy magyarok vagyunk.

Mikor itt még felújítás volt, összekentem a kabátomat a frissen festett ajtóval. Megkerestem a festőt, hogy kérjek tőle hígítót. A néni is tudott angolul, akinél festett a festő, meg a festő is tudott angolul. Habár először azt hitte, hogy kártérítést követelek, de aztán elmagyaráztam, hogy hígítót.


Apa vett egy digiboxot, ami átalakítja a falból jövő jelet, hogy a tv értse, így mostmár nézhetjük a tévét. Az az érdekes, hogy itt semmilyen felnőtteknek szóló adást nem szinkronizálnak. Feliratozzák és kész. Így rá vannak kényszerítve, hogy megtanuljanak angolul, ha nem akarnak egyfolytában olvasni, mert van olyan adó, ahol az adások nagy része angol.

Délelőtt Ekotoriban voltunk. A gyerekek már kezdenek lázadni, hogy mindig Ekotoriba járunk. Vettünk 3 széket, mert már unjuk a gép előtt kuporgást és akarunk asztalt venni, de az most nem volt, viszont volt 3 egész jó szék és azokat gyorsan megvettük, mondván, hogy jó lesz majd ha lesz asztalunk.
Meg Csipesz kapott egy játék babakocsit. Az Ekotoriban, meg azóta is állandóan azt tologatta/ja.

Csipeszke az udvaron
Az ebéd kuha volt. Amíg elkészült az ebéd a gyerekek lent maradtak az udvaron. Mostanában sokszor lemennek, vagy lent maradnak, ha valahonnan haza jövünk. Tiszta beton az egész, néhány növénnyel, de azért jól elszórakoznak.

Így nézte ki sütve a kuháink

Délután későn ébredtek a gyerekek, pedig erdőbe akartunk menni. Úgyhogy összepakoltunk vacsorára valót, meg sütöttem muffingot (így hívják a fiú) és kimentünk az erdőbe vacsorázni. 1/2 10-kor megy le a nap, ráértünk.
Szépen sütött a nap, két mókus felségterületén vacsiztunk. Ott ugráltak fáról-fára. Ők tobozt rágicsáltak.

Esznek a Szászok

péntek, május 02, 2008

Délelőtt sikerült beindítani a füstjelzőt. Husit sütöttem a sütőben és nem vettem észre, hogy Csipesz felcsavarta 300 fokra a sütőt. Mikor valami gyanússá vált, kinyitottam a sütőt, a husinak nem lett semmi baja, viszont a zsír körülötte füstölt és egyszer csak elkezdett valami csipogni. Dobhártya repesztő hangon. Rémüldöztek a gyerekek, hogy mi ez, aztán kinyitottuk az ablakokat és kb. 2 perc múlva abbahagyta. Addig a fiúk befogott füllel mászkáltak, Csipesz meg állt a füstjelző alatt és fogta kétoldalt a fejét. A fiúktól látta, hogy ezt így kell, csak azt nem figyelte meg, hogy a fülüket fogják, nem csak úgy a fejüket.

Ovi után elmentünk megint a vidámparkba, mert még maradt jegyünk tegnapról. Most Leventével dodzsemesztem, ugrálóváraztak egy csomót, mert közben levették a pulcsijukat és a bácsi nem tudta követni, hogy ki mióta van fent. Marcus láncos hintázott, mert tegnap látta, hogy Levente nem volt betojva és akkor már ő is meg merte próbálni.


Repülő Levente

Marcus a körhintán

Csipike lovagol, hogy ő se maradjon ki a jóból

Az óriás kerék tetején két fickó egyensúlyozós mutatványokkal szórakoztatta a közönséget. Apa fényképezett, én nem mertem odanézni, még élénken él bennem a puffanás, amikor Keresztanya leesett nálunk a cseresznyefáról. Ezek meg ott 20m magasan, biztosítás nélkül mászkáltak.

Később egykerekű bicajon is egyensúlyozott

Ott fent az a kis fekete maszat, az egy ember

csütörtök, május 01, 2008

Délelőtt elindultunk megnézni, hogy mi újság a városban.

Találkoztunk egy kis felvonulással. Valószínűleg a helyi kommunista párt aktivistái voltak. Vörös zászló, NATO ellenes feliratok, "Álltunk a vészben, álltunk merészen, Lelkünkben tűzpirosan izzott a cél" szólt a hangszórókból, amik egy kis zöld teherautón vonultak az emberekkel együtt .


Felvonulás

A sétáló utcán egy katona zenekar koncertjén ücsörögtek az érdeklődők, a többiek gyógysörüket iszogatták a kávézókban. Még mindig fehérsapkában voltak akiknek van ilyenük.

Apa munkahelyétől nem messze felállítottak néhány napja egy vidámparkot. Odavittük el a gyerekeket. Apa már napok óta erre készült. Egész sokféle forgó-pörgő gépzett volt ahhoz képest, hogy ez egy utazó vidámpark. Persze borzasztó nagy tömeg volt, mindenhol sorba kellett állni, de azért tetszett a srácoknak. Marcussal dodzsemesztünk, Levente láncoshintázott, együtt mentek valami ugrálós autóra, meg egy helikopteres körhintára.

Az ugrálós autóban

Ott ebédeltünk, aztán mentünk megnézni a piknikező embereket a parkba, csak rossz parkba mentünk, ezért nem találkoztunk túl sok emberrel, viszont láttunk két mókust, akik nagyon közel engedtek magukhoz minket. Volt egy kis tó is kacsákkal, úgyhogy a sörünket itt is kellemes környezetben tudtuk meginni.

Aztán jöttünk haza, most is sokan voltak még az utcán, meg a kávézókban. De már nem volt akkora pörgés, mint tegnap. Olyan volt a hangulat mint egy több napos buli másnapján.

szerda, április 30, 2008

Délután az ovi Vappu partyján jól érezték magukat a fiúk. Lovagok és hercegnők volt a téma, de azért volt egy sárkány is. Táncoltak, fánkot ettek és forralt bort ittak. Legalább is Marci azt mondja, hogy olyan íze volt. Kaptak egy-egy nagy lufit, de sajnos a Marcié elrepült, mert leszakadt a madzagjáról.

Ovi után elmentünk sétálni. Találtunk megint egy kis erdő darabot itt a városban. Gyönyörű idő volt. Kb. 24 fok.



Mikor haza akartunk jönni, nem engedtek be minket az utcába, mert a közeli parkban gyülekeztek az egyetemisták és egész az utcánkig ért a tömeg. Mikor Apa haza jött megvacsoráztunk, aztán elmentünk megnézni ezt a vapput.

Azt olvastam az interneten, hogy inkább április 30-án szoktak bulizni és május 1. az már szoldídabb. Majd holnap meglátjuk. Minden esetre a mai célkitúzés az általános lerészegedés lehet. Korra és nemre való tekintet nélkül mindenki iszik.

A mondás az, hogy ez tavasz köszöntő ünnep.

Úgy kezdődik, hogy itt a parkban összegyűlnek az egyetemisták. Mármint mindenki aki valaha is egyetemista volt. A végzősök kapnak egy fehér sapkát és ide a parkba mindenki abban jön. Itt valaki mondott egy beszédet, aztán a tömeg nagyrésze levonlut a folyóhoz, a többi szétszéledt és az egész várost ellepték a fehérsapkások. A nyolcvan évesektől kezdve a mai egyetemistákig. És közben mindenki iszik. Általában pezsgőt, de később már nem válogatnak. Közben konfetti, szerpentin, álarcok és minden más, ami szilveszterkor szokásos nálunk. Piknikeznek a folyóparton meg a parkokban, minden kocsma és kávézó dugig van. Kb. úgynézki, mintha a mi Május 1.-énket összeadnánk a szilveszterünkkel.


Nézzük, hogy szórakoznak a mai fiatalok, úgy látom, úgy mint mi annak idején


A fiúk is vettek durrantós szerpentin kilövőt, sprays szerpentint, meg olyan dudát amelyik kikunkorodik ha megfujják.


Durrantós szerpentin kilövés este 9-kor vaku nélkül

Tegnap nem volt időm írni, mert gyártottam a jelmezeket.

A fiúknak tetszenek, még lehetett volna finomítani rajtuk, de a célnak megfelelnek.

A lovagjaim

Marcus lovag

Levente lovag

Tegnap vettünk egy lepedőt az egyik használt boltban, 80 cent volt, abból lettek a köpenyek.

A kardokat fűrészeltem, faragtam a guberált bükkfa lécből, meg a régebbi guberálások maradékából. Tele hordták a lakást a gyerekek faforgáccsal, mert persze ott kíváncsiskodtak az erkélyen, hogy mit csinálok és ráragadt a zoknijukra forgács. A lakás minden pontján található volt.

A pajzsra Apa nyomtatott szép címereket. Levente magyar címert akart. Én azt hittem valami sárkányos lesz.

A sisak alufóliával bevont gabona pelyhes doboz, a kardtartó pedig alufóliával bevont papírtörlős guriga.

Öveket elfelejtettünk venni a használt boltban, így most le és szétszereltem az utazótáskák vállra akasztóját.

A pajzsnak is faragtam fogantyút.

A régebbi bejegyzésekkel Apa csinált valamit, így ha a képekre kattintunk, meg lehet nézegetni őket nagyobban is.

hétfő, április 28, 2008

Most jöttem haza az Ekotoriból, még mindig kiságyat vadászok Csipeszkének. Vagyis kiságy lenne, de láttunk több helyen is állítható hosszúságú gyerekágyat és inkább olyat szeretnénk, hogy könnyen ki tudjon mászni. Amit meg akartam venni azt időközben elvitték, vettem cserébe még egy szőnyeget.

Az az érdekes, hogy azt gondolnám, hogy ezek itt gazdagabb népek és nem érdekli őket a használt cucc és ahhoz képest nagyon sok használt cucc kereskedés van. Itt Turkuban van kb. 40 bolhapiac, Ekotori meg más bolt, ahol használt dolgokat árulnak. Tegnap egy nagy áruház parkolójában is voltunk, ott ült a sok finn és árulta amit hozott otthonról. Mindenféle dolgokat. A nyugdíjas házaspár a kristály poharait, a sok gyerekes a gyerekek kinőtt ruháit, megunt játékait, meg mindenféle emberek ruhákat, szőnyegeket, bútorokat, ki mit unt meg otthon.
Amiket tegnap jártunk körbe boltok, azok olyanok voltak, hogy fakkokra voltak osztva, minden fakkba egy ember dolgai voltak betéve. Bárki beviheti a cuccait, a boltosok bepakolják egy fakkba, és fakkszám alapján tudják, hogy kiét adták el.

Ma megint kénytelenek voltunk guberálni. Szerdán Vappu party lesz az óvodában. Itt vappu-nak hívják a május 1.-t. Lovag jelmezt kell csinálni a fiúknak. Gabonapelyhes dobozból lesz a sisakjuk, tegnap mikor levittem a szemetet, láttam a kukában két bükkfa lécet, abból csinálok nekik kardot, hoztunk fel kartondobozt pajzsnak. Még valami köpenynek valót kell venni.

vasárnap, április 27, 2008

Tegnap csukát ebédeltünk.

Későn értünk ki a piacra, mert úgy tudtuk, hogy halpiac lesz a folyóparton. De még mielőtt mindenki felkelt volna elmentem tejért és egyúttal azt is megnéztem, hogy mi van a folyóparton, de semmi különöset nem láttam. Itthon nézelődtem az interneten és most azt feltételezzük, hogy a múlt heti vásár volt a halpiac és nem is Firearm Fair volt, mert az meg valami expó területén volt. Akkor azért volt ott annyi hal. És tényleg semmi köze nem volt a tűzoltókhoz, különös tekintettel arra, hogy a firearm az tűzfegyvert jelent, csak Szászpeti félre tájékoztatott, én meg mindig elhiszem neki amit mond.

Szóval mikor kiderült, hogy nincs halpiac, lelassultak a dolgok. Úgy kellett összevakarni a bandát. 11 után indultunk a piacra és addigra a halasnéni, akitől venni szoktuk a halat már el is tünt. És nem lehetet kapni már kuhát, csak csukát. De ez is finom volt. Meg vettünk egy csokor árvácskát. Én még soha nem láttam árvácskát csokorban, de itt így is árulják.


Délután pedig megmutattuk Apának a tavat, ahol pénteken voltunk.

Marci fényképezte kacsák

Ma elindultunk, hogy Csipesznek veszünk egy ágyat, mert szegény időnként lecsúszik a szivacsáról. Végig jártunk egy csomó bolhapiac félét és minden gyereknek vettünk egy kabátot, de mást nem találtunk.

Viszont megszólított minket egy magyar hölgy. Ő is ajánlot egy bolhapiacot.
Meg meghívott minket kávézásra május 6-án. Minden hónapban összegyülnek a magyarok beszélgetni egy kicsit. Már tudtunk róla, emilben jelentkeztem a finn-magyar levelező-listára és onnan is jött két meghívás.