péntek, június 13, 2008

A nap kel: 4h 1m
A nap nyugszik: 23h
Nap hossza: 18h 59m

Persze ennél sokkal több ideig van világos

Még nem okozott bosszúságot, hogy a hálószobában kiégett az égő és nincs kicserélve.
Habár olvasólámpa az kéne, mert tegnap éjfélkor a meccs után, már elég rosszul láttam olvasni.

Mai időjárás:

9 óra, 13 fok, felhős ég
11 óra, 10 fok, zuhog az eső
12 óra 13 fok, süt a nap
13 óra 14 fok, csepereg az eső
14 óra 15 fok, 2-es erőséggel süt a nap, vagy csepereg az eső

Olyan ez itt, mint otthon az áprilisi időjárás. Zuhog, aztán fél óra múlva süt a nap. Tegnap este is el tudtunk menni bevásárolni legalább, mert akkor sütöt a nap. Most is mondtam a srácoknak, hogy gyors menjünk el a piacra, mert épp süt a nap, de mire el kezdtünk készülődni, addigra megint esett. Habár ez nem csak az időjárás hibája, mi is kicsit lassan készülődünk.

Majd írok, ha lesz mit, most csak itt tümmögünk. A gyerekek mindenfélével játszottak. Összeszedtem nekik tegnap kisebb dobozokat, meg ananászos konzervdobozokat építőkockának, mert Levente azt hiányolta. Tegnap azzal szimulálták a földrengést, ma meg Csipesz építgetett belőle, meg Marcus garazsírozta bennük a robotait.

Én meg kicsit pakolászok, hogy majd elférjenek a vendégek. 9 nap múlva jönnek Ferencék, aztán mikor ők haza mentek, akkor 1 nap szünet után jönnek gyomai Mamáék. Jó lesz.

csütörtök, június 12, 2008

Egész délelőtt esett az eső. A fiúkat próbáltam elfoglalni.
Golyópályát építettek, földrengést modelleztek, robotokat kreáltak, közben Csipeszt próbálták távol tartani, hogy ne tegye tönkre az alkotásaikat.


Apa mondta, hogy írjak a finnek alkohollal kapcsolatos problémáiról.

Küzdenek az alkoholizmus ellen, de nem túl nagy sikerrel.

Mikor nyolc éve itt voltunk egy kicsit, akkor borzalmasan drága volt az alkohol. Nagyon nagy adó volt rajta. Így kevesebben engedhették meg maguknak, hogy igyanak, viszont az alkohol csempészet is virágkorát élte. Nem rég csökkentették az adókat, hogy a csempészet ne legyen annyira népszerű elfoglaltság, de így meg megint többen isznak. Pedig még mindig nagyon drága az alkohol. Megértem őket, mit csináljanak télen, ha örökké sötét van.

Az élelmiszerboltokban csak 5% alatti alkohol tartalmú italok kaphatók. A sörök kategorizálva vannak, I-be (római 1) a 2,5% körüli alkohol tartalmú sörök tartoznak, III-ba pedig a 4,5% körüli alkohol tartalmúak. II-t még nem láttunk. Lehet kapni vagy 30 féle sört a világ minden tájáról. Persze csak a finnekre van ráírva, hogy I vagy III. A többinek csak ki van írva az alkohol tartalma.
És vannak még a Siideri-k, azok pedig gyümölcsízesítésű alkoholos italok, általában szintén 4,5% körüli alkohol tartalommal, de vannak gyengébbek is. Ebből is van sokféle.

Az 5%-nál magasabb alkoholtartalmú italok Alko nevű helyeken kaphatók. Itt vannak az erősebb sörök, borok, égetett szeszek. De vannak alacsonyabb alkoholtartalmú különleges italok is. Itt csak 18 éven felüliek vásárolhatnak.

Apa elhozott egy ilyen Alko reklámújságot. Nyilván nem nagyon értjük mi van odaírva, de az első oldalon valami alkoholizmus ellenes duma lehet. Két vérmes borosüveg üldöz egy szerencsétlen fickót. Nagyon vicces. A következő oldalakon a grillezésről van szó, biztos ne csak igyunk, együnk is. Aztán következnek a véralkohol szintet kimutató kézikészülékek. Már 40 euroért lehet ilyet kapni. Aztán poharak, tálcák, bor hidegen tartók és a 8. oldalon végre lehet látni, hogy egyáltalán milyen borokat lehet itt kapni. Erre volt Apa kiváncsi, mert mióta itt vagyunk szegény még csak sört ivott. Különben mindenfélét. Francia, dél-afrikai, olasz, amerikai, új-zélandi, spanyol, ausztrál, görög, stb. Apa volt már ilyen Alko boltban, mióta idejár Finno-ba, és azt mondja, hogy magyar bort ő még itt alig látott a Tokajin kivül, de a Magyar Vörös nevezetű az az egyik legnépszerűbb, mert az a legolcsóbb.

A borok ára általában 10 euro körül mozog, de van 35 euros is, meg 6 euros is. A boltban a legolcsóbb III-s sör 1,2 euro körül kapható, ez a 0,33-s dobozos ára. A kocsmában egy csapolt sör úgy 5 euro.
Elég sokszor látni embereket ilyen 12 kispalackos füles sörös kartonnal mászkálni, főleg hétvégén, gondolom inkább azt iszogatják a parkban, minthogy a kocsmában vegyék drága pénzért. Közterületen tilos inni, de ez nem sok mindenkit zavar. A nagyobb lakótelepekhez közeli parkok mindig tele vannak italozó fiatalokkal. Itt a hozzánk legközelebb esőben is különböző stílust képviselő fiatalok csoportjai gyülekeznek minden este. És vannak erre szakosodott nénik meg bácsik is, akik összeszedik a visszamaradt sörösdobozokat, meg üvegeket és viszik visszaváltani. Csak kicsit jobban néznek ki, mint az otthoniak.

szerda, június 11, 2008

Ma sincs valami jó idő. Kb. 15 fok és felhős az ég. De Apa azt mondta, hogy nem fog esni, ezért piacozás után elindultunk a gyerekekkel Kaarina nevű helyre. Kaarina egy Turkuval összenőtt kisváros, és van egy része ami egy szigeten van. Ezt a szigetet néztük meg.

Először egy kis templomot találtunk a harangtornyával, meg körülötte szép kis temetőt.


Templom

Aztán megtaláltuk az uradalmat amit kerestünk. Valami kiállítás is van benne, de azt nem néztük meg, úgyhogy így csak egy nagyobbacska régi finn faházat láttunk. Pedig állítólag ez az egyik legrégebbi finn lakóház. Valamikor az 1700-as években építették és innen élelmezték a püspöki kastély lakóit, aminek a romja a szigetvégén található.

Az uradalom

Aztán megebédeltünk a kocsiban, mert elkezdett esni az eső.
Mire jóllaktunk elállt az eső és a nap is próbálkozott a sütéssel.

Elautókáztunk a sziget végéig. Megtaláltuk a püspöki kastély romját. A srácok szaladgáltak, bámultak minket valami munkások, akik kicsit rendbe rakták a szezonra a romot. Gazoltak, építkeztek.
A romnál van egy stég is, ott kavicsot dobáltak a gyerekek a vízbe, aztán haza jöttünk aludni.

Rom morcos Marcussal

Stég Leventével

Megbeszélést tartanak a srácok

kedd, június 10, 2008

Eseget az eső. 15 fok van.
Úgyhogy délelőtt elmentünk Biológiai múzeumot nézni, hogy legyen valami kimozdulás, mert már tegnap is csak este mentünk ki tejért, mert egésznap őrült szél fújt. Utána még a két srácot elvonszoltam a játszótérre, hogy kicsit mozogjanak, Marcus egyfolytában hisztizet, hogy ő haza akar menni, jó kis műsort csináltunk, de a végén csak jól érezte magát.

A Biológiai Múzeum kisebb volt, mint amit vártunk. Kb. 3/4 óra alatt kiveséztük kétszer.
Finnország élővilágát mutatja be innen déltől az északi Lapföldig. Kitömött állatokból és száraz növényekből van összerakva 12, vagy 13 táj.

Lapföld nyáron, Lapföld télen, Szigetvilág tavasszal, Szigetvilág parti élet, Szigetvilág erdő, Tóvidéki élet stb. stb.

Más téma:
Néhány kulcsos bénázásunk

Ma mikor indultunk volna, a srácok már elindultak lefelé, én még vissza akartam menni néhány dologért. Levente hívta a liftet, betoltam Csipeszt a kocsijával a liftbe, közben becsapódott a lakásajtó. Kulcs még nem volt nálam. Kiszedtem a gyerekeket a liftből. Mosmicsináljunk? Sokáig nem gondolkoztunk, mert van ez a levél bedobó nyílás, azt nagyerővel ki lehet nyitni úgy, hogy lefittyenjen és akkor ott egy Marci kéz befér és eléri a tekerőt, amivel ki lehet nyitni az ajtót. Szóval ilyen biztonságosan be van zárva az ajtónk. Mert annál jobban bezárni nem lehet, mint amikor becsapódik. Kívülről nincs kilincs. Egy pöcök eltolásával lehet választani, hogy amikor becsukódik az ajtó, akkor belülről kilinccsel ki lehessen nyitni, vagy csak ezzel a tekerővel. A kilincset kívülről egy felnőtt is eléri a levélbedobón keresztül, a tekerő az kicsit messzebb van. Kívülről kulccsal lehet kinyitni, de azt nem lehet kétszer ráfordítani, hogy pl. belülről is csak kulccsal lehessen kinyitni az ajtót.
Hát ilyen itt a közbiztonság. Nincs hevederzár, se 5 ponton záródó ajtó.

De volt már több kalandunk is kulcs miatt.

Egyszer Levente kitalálta a közeli parkban, hogy neki sürgősen kakálni kell, rohantunk haza, mikor haza értünk valaki beengedett minket az udvarba és aztán jöttem rá, hogy a kulcs a kocsiban maradt, a kocsi meg két utcával arrébb állt. A gyerekek ott maradtak az udvarban én meg visszaszaladtam a kulcsért, aztán odaadtam Marcusnak, hogy menjenek fel gyorsan Leventével, én meg még szedtem össze Csipeszt, meg a babakocsit. Aztán nem tudtam bemenni a lépcsőházba, mivel a kulcsot odaadtam Marcinak. Indultam ki az utcára, hogy felcsöngetek, hátha Marcinak van annyi esze, hogy felveszi a kaputelefont, mert ez még az elején volt és nem tudták még a gyerekek, hogy hogy működik a kaputelefon. Szóval indultam kifelé, amikor valamiért Marci visszajött, kiabáltam neki, hogy ne hagyja, hogy becsukódjon az ajtó, de hagyta. Mostmár hárman voltunk kint kulcs nélkül. Csipesz Marcival bentmaradt az udvarban, hogy ha jön valaki, akkor bemennek a lépcsőházba és engem is beengednek, én meg kimentem az utcára és ott vártam, hogy valaki beengedjen, néha csengettem Leventének, hátha beenged. Nem akartam azzal kezdeni a szomszédokkal való ismerkedést, hogy végig csengetem az összeset, a finn mentalitást ismerve ez nem vetett volna ránk jó fényt. Végül jött egy hölgy és beengedett. Feljöttünk, a lakásajtó tárva-nyitva, Levente ült a WC-n és nyavalygott, hogy nem tud nyugodtan kakálni, mert valaki állandóan nyomkodja a kapucsengőt.

Egyszer pedig az történt, hogy indultunk valahova, és mikor már bent ültünk az autóban, Levente kitalálta, hogy neki pisilni kell. Adtam neki kulcsot, hogy menjen vissza. Alapesetben ki tudja nyitni az ajtót. Visszament, de egy kis időmúlva lejött, hogy most nem tudja kinyitni az ajtót. Ezt akkor mondta meg, amikor a lépcsőház ajtó már becsukódott és az is kiderült, hogy a kulcs a lakás ajtóban van.
Van egy számzár is a lépcsőház ajtókon, csak egész eddig nem tudtuk a kódját. De ekkor felhívtam Apát, hogy nagyon jó lenne, ha 2 percen belül megtudná ennek a zárnak a kódját, jelentősen megkönnyítené az életünket hosszabb távra is, ahogy figyelem magunkat. Apa felhívta az előző lakót, az tippelt kettőt és az egyik bejött.
Azóta a fiúk a kóddal jönnek-mennek, nem kell nekik kulcsot adni ha lemennek az udvarra
.

hétfő, június 09, 2008

Tegnap elmentünk megnézni egy újabb szigetet a szigetvilágból.
Végig körbe lehet menni a szigeteken, ahol nincs híd a szigetek között ott ingyenes kompok szállítják az autókat.
Legutóbb Pargas szigetét néztük meg, most tovább mentünk, kompoltunk egyet, lementünk délre és Kirjais szigetét jártuk be.

Kirjaison elmentünk addig amíg tartott az út, ott találtunk egy kikötőt, felmásztunk a dombra a másik oldalán leereszkedtünk a tengerpartra és megettük az ebédünket amit vittünk. Kicsit ott bóklásztunk, néztük a vitorlásokat. Jó szelük volt, sokan vitorláshajóztak.

Apa meg Csipesz vizsgálják a köveket

Kilátásaink

A kikötőben, ahol nem volt olyan nagy szél, kipróbáltuk Marci kis távirányítós vitorláshajóját. Akkor kapta, amikor Csipesz macskáját vettük. Kikunyerálta az augusztusi névnapjára.
Egész jól megy, Levente ügyesen irányította, Marcus az rövid időn belül rákormányozta egy zátonyra és felszedett valami hínárt a hajócsavar, Apa szaladgált negyedóráig a parton, meg egyik hajóról a másikra, mire olyan helyre sodorta a szél, ahol kitudta szedni.


Marcus hajója a kanapé tengeren

Utána visszamentünk az elágazásig és a másik irányba is elmentünk szigetet nézni. Annak az útnak a végén is találtunk egy kikötőt, csak ez rendezettebb, szebb kis kikötő volt. Idili táj, több kis sziget a közelben erdővel, hattyúkkal. Fényképező nem volt nálunk.

Aztán elindultunk hazafelé. Valamiért visszafelé várni kellett a kompra, mert csak a harmadikra fértünk fel, pedig odafelé a kompok mindig csak néhány autót szállítanak. Lassan kiürülnek a szigetek.

vasárnap, június 08, 2008

Tegnap ünnepeltük Csipeszke születésnapját.
Két éves már ez a kis drága.


Kapott egy cicát. Hátha megszereti és elfelejti már a babáját, amit majdnem egy éve hurcol magával és katasztrofális állapotban van.

Csipes a cicájával

A szülinapos. A szemorvos azt mondja, nem kancsi

Csináltam neki epertortát. Vettem gyertyákat is, csak amikor meg akartuk gyújtani őket, akkor jutott eszünkbe, hogy gyufánk az nincs.

Marcus magyarázza, hogy kell elfújni a gyertyát

Apa nagyítóval próbált tüzet csinálni, de csak egy kis szerencsétlen nagyítónk van.

Én meg bekapcsoltam a villanytűzhelyet. Mikor már meleg volt a platni odaraktunk egy papírt és reménykedtünk, hogy hamarabb meggyullad, mint ahogy megszólal a füstriasztó. Hamarabb meggyulladt.