szombat, augusztus 23, 2008

Azt olvastam még a szaunáról, hogy más északi népeknél is megtalálható, de a finneknek a legfontosabb.
Régen ez volt a tisztálkodásra épített helység, de mivel ez volt a legtisztább hely, a szülések helyszíne is a szauna volt. A mai öregek közül sokan még szaunában születtek.

Állítólag hetente legalább egyszer szaunáznak a finnek, de Apa azt mondja, hogy vannak akiknél álladóan megy a szauna, hogy bármikor tudjanak szaunázni. Azt állítják, hogy nem kerül többe felfűteni, mint melegen tartani. Hát azért ez erősen kétséges, de a finneknek nem a spórolás a fő erényük, ahogy itt elnézzük a dolgokat.

Szauna mindenhol található. Azt olvastam 2 millió van Finnoban, 5 millió lakosra.
Magánházakban mindig van. A társasházakban a lakásokban általában van, ha nincs, akkor a háznak van egy közös szaunája. Munkahelyeken is szokott lenni. Strandokon is van szauna. Naantaliban a Muuminos szigeten is állandóan megy a szauna a strand mellett. De itt Turkuban is van. Láttunk már mobil szaunát is. Egy pótkocsi félére volt építve egy házikó. Állítólag a finn békefentartóknak is az volt az első dolguk, hogy szaunát építettek mikor Afganisztánban voltak.

Csak 1930-tól jelentek meg a ma ismert szaunák, előtte csak füstös szaunák voltak. Ami azt jelentette, hogy tüzet raktak a szaunában, és amikor az bemelegítette a helységet, akkor lehetett szaunázni. A füst ott ment ki ahol tudott, minden kormos volt bent.
1930-tól építettek kéményes köz szaunákat és utána terjedt el a magánházakban, nyaralókban is a füst mentes változat. Ma két féle van, a nyírfa tüzelésű kéményes szauna és az elektromos szauna.

70-90 fokra szokták felfűteni, ami azért elviselhető, mert száraz a levegő. Ha öntünk egy kis vizet a kövekre, rögtön melegebbnek érezzük a levegőt a magasabb páratartalom miatt. Illóolajokat is szoktak használni. A finnek pucéran szaunáznak, időnként csapkodják magukat nyírfaágakkal, hogy fokozzák a vérkeringést. Bent vannak amíg bírják, aztán irány a tó, ha nincs akkor a tus. Kicsit kihülnek és megint mennek befelé.

Azért egészséges, mert gyorsítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, méregtelenít.

Apáéknál ha van valami céges esemény otthon, Szegeden, akkor általában szaunázni is szoktak. Elmennek az Anna-fürdőbe, vagy valahová ahol van szauna. Itt egy-egy sikeres üzleti tárgyalás is szaunázással fejeződik be. De állítólag Urho Kekkonen ex-miniszter elnök minden fontosabb döntést a szaunában hozott meg. Meghívta az ellenoldalt szaunázni és ott pucéran megbeszélték a dolgokat és döntést hoztak.
Nagy megtiszteltetésnek számít, ha egy finn meghív a szaunájába, illik elfogadni.

De az nagyon vicces a leírásban, hogy az 1600-as években is a skandináv népek megtiszteltetésnek szánták, de más népek meg nem tudták, hogy mi az. És amikor előadták nekik, hogy milyen jó lesz, mert egy 90 fokos helyen ücsöröghetnek pucéran és akár még nyírfaággal is püfölik őket, aztán beugorhatnak a lékbe, amit vágtak nekik a tavon, akkor inkább menekülőre fogták a dolgot.

csütörtök, augusztus 21, 2008

Szaunázunk.
Mert ugye van egy kicsi szauna a fürdőszobában.
Abban állapodtak meg a fiúk Apával, hogy minden második nap szauna nap. De általában ritkábban szoktunk, mert elfelejtődik. Kiváncsi leszek a villanyszámlára. Mert ilyen fűtőszálas, elektromos szauna fűtés van.
Valamelyik délután megnéztük a szerkezetet. Van benne egy csomó kő, azokat kiszedtük, hogy lássuk, hogy mi van alatta. Három sor fűtőszál áll felfelé, középtájon van egy rács, arra vannak pakolva a kövek a fűtőszálak köré. A kövek tartják a meleget, meg arra locsoljuk a vizet, ha nincs elég meleg.

Leventének tetszik a legjobban, de Marcus is szokott szaunázni, csak nem mindig. Mikor Pirikéék itt voltak Csipesz is beült a lányokkal, de mostanában nem akar. Melege van. Legalább is szeretne bent ülni, ha nyitva lenne az ajtó.

Először beülnek a fiúk, aztán mikor ők kint kártyáznak az erkélyen, szaunáznak a lányok, aztán megint megy a fiúk közül aki akar. Mert Apa azt mondja, a finnek szerint két kör az igazi. De nekem egy is elég. Nem vagyok még szauna rajongó.
Odakint 14-17 fok van ilyenkor, de nem fázunk, hanem izzadunk tovább.

szerda, augusztus 20, 2008

Most ott tartunk, hogy unalmas az iskola.
Reggel külön angol órája volt Marcusnak a finn helyet. A francia kisfiúnak is ott kellett volna lennie, de az elment a többiekkel finn órára, mondtam a tantónéninek, de nem ment érte, úgyhogy Marcus egyedül volt.
Ehhez képest azt mondja nekem, amíg vártuk, hogy kiderüljön, hogy hol lesz az óra, hogy tudnék-e neki adni egy lapot, hogy legyen hova rajzolnia, mert unatkozni fog. Mondtam, neki, hogy ennek kicsi a valószínűsége, ha csak vele fog foglalkozni a tantónéni.

De azért még a nap folyamán konfliktusba keveredett a tantónénivel.

Már matek órán is rajzolt, amikor a többiek a táblánál a 0 meg az 1 írását gyakorolták, de gondolom ez még nem volt feltűnő, ha a többiekkel foglalkozott a tantónéni. De aztán volt nekik vallás és etika órájuk, ahol a tantónéni Jézusról olvasott nekik és Marci nem értett az egészből semmit és neki állt rajzolni.
Így mesélte:
- Milyen volt a nap?
- Misis Robertson direkt kiszárította a fekete filctollamat.
- Mi az, hogy direkt kiszárította?
- Valamit olvasott Jézusról, én meg rajzoltam, mert nem értettem amit olvas, egyszer becsukta a könyvet, levágta az asztalra, odajött hozzám, elvette a papiromat, meg a filctollamat, kivitte és letette az asztalára, a kupakot is vitte, de direkt nem tette rá a tollra és kiszáradt.

Szóval Marcus nem úgy tudatosította, hogy most valami olyasmit csinált, amit nem kellett volna és legközelebb figyelni kéne, akkor is, ha nem érti mit olvas a tantónéni, hanem csak ezen volt kiakadva, hogy kiszáradt a filctolla.
Persze megbeszéltük, hogy mire gondolhatott a tantónéni, csak azért vicces, hogy hogy fogja fel a dolgot.
Mondjuk én is becsuknám a füleimet, ha már percek óta semmi érthető nem történik.

Jövő héttől talán lesznek a kezdőknek szervezett angol órák, nem csak ilyen fűalattiak. Mert hivatalosan Marcusnak finn órára kéne járnia, és meg kéne jelennie az iskolában, amikor a finn órája van, csak a tantónéni mondta, hogy az sok lenne, és senki nem fogja számontartani, hogy Marcus volt-e a finn órán, vagy sem.
És akkor azok már hivatalos angol órák lesznek, amik el vannak fogadva a finn óra helyett. Több osztálytársa is fog járni, nem csak a francia kisfiú.
Remélem ragadni fog rá valami és lassacskán megért dolgokat, és nem fog unatkozni.

De azért sok mindent megért, sokszor csodálkozunk, hogy honnan tud dolgokat.

Ma is angol órán rajzolt egy embert és a testrészeket tanulták. És kérdeztem, hogy honnan tudta, hogy embert kell rajzolni és azt mondta, hogy mondta a tanító néni.
Meg azt is tudta, hogy matekból mi a házi feladat. Vagy majd holnap kiderül, hogy tudta-e.

kedd, augusztus 19, 2008

Fényképeket nézegettem és most látom, hogy ez a mi Csipeszünk milyen sokat változott, mióta eljöttünk. Tiszta nagy lány lett.

Mostmár mindenféléket beszél. Mindent próbál ismételni utánunk. Vannak szavak amiknek a szóeleji mássalhangzóját lehagyja. Marcus is így kezdte annak idején.
A fiúk egy ideje Gumimacikat néznek. Mostmár Csipesz is beállt a követelőzők sorába: uji aci, uji aci.
Ilyenek mond még, hogy ittan-itt van, ottan, ez is busz-és végig mutogatja a városban az összes buszt amivel találkozunk. Kukás autó-szerintem ezt így mondja rendesen, csak szünetet tart középen. Úgy könnyebb kimondani.
A madaras könyvet nézegette tegnap, mondta, hogy agoly, ott is agoly, alamb, ott is alamb és végig mondta mind a nyolc félére ami volt az oldalon.
Marcusnak dínós könyvet kell olvasni, abban is mutogat- gyík, ott is gyík. Marci az még mindig Arci, de a Leventét nem tudja kimondani. Mintha két napig Atának hívta volna, de mostanában nem hallottam.

Mindent elmagyaráz. Pontosan tudja, hogy mit akar. És mostmár idegesítő is tud lenni a hisztijével, amikor valami nem úgy van ahogy ő akarta. Főleg mikor sietnénk valahova és mindent ő akar csinálni egyedül. Én segítenék, mert tudom, hogy az még nem fog neki sikerülni, de ő nem hagyja, aztán mikor látja, hogy nem tudja megcsinálni, akkor szól, hogy csináljam meg. Csak erre nem mindig van idő.

De azért nem dobjuk ki, mert egy tündérke különben.
Türelemmel viseli, hogy körbe cipelem a városon mindennap kétszer.
Szépen eljátszik egyedül, vagy a fiúkkal.


Mostanában ez a kedvenc tartózkodási helye

A szoba tisztaság az még mindig, csak olyan félig-meddiges, mert csak itthon, pucér fenékkel működik, de akkor önállóan. Ha fel van öltözve akkor pelenkás, hogy megelőzzük a baleseteket. De kakálni nem szokott pelusba, ha kell neki, szól és neki áll levetkőzni. Ez nagyon jó. Nem kell abból a büdösből tisztába tenni. Biztos ő is azért szól, mert utálja ha trutyis a feneke.

Ügyesen eszik egyedül, csak legyen mit. Lényegében mindent megeszik. Van is neki nagy, kerek pocakja.

hétfő, augusztus 18, 2008

Sárkányhajó verseny volt ma és a CCC is benevezett. Apa is evezett.

A sárkányhajó egy nagy evezős hajó. A legtöbben most 20-an eveztek. Az evezőkön kívül van még egy dobos, meg egy kormányos. A dobos adja a ritmust, hogy milyen ütemben evezzenek.

Apáék csak 13-an eveztek, de volt olyan hajó, ahol csak 4-en.

Már Szegeden is láttunk ilyen sárkányhajó versenyt. Ott gyakorolhattak a csapatok a verseny előtti napokon, itt most csak beszálltak és már mentek is. Meg is látszott, néhány csapat a partnak vette az irányt, mert bénázott a kormányos, mások össze-vissza eveztek, mert a dobos túl gyorsan dobolt és olyan ütemben nem lehetett evezni.

Az idő eredmény számított, de az sem volt mellékes, hogy milyen szerelésben evez a csapat. Voltak nagyon vicces jelmezbe öltözöttek. Voltak vikingek, volt Nóé bárkája, csecsemő csapat, menyasszony-vőlegény csapat.

Noé bárkája


A menyasszony-vőlegény csapat kizárólag a hülyeségre ment, csiga lassan eveztek, a dobos félkézzel dobolt, csiga lassan, amikor pedig a közönség elé értek, neki állt tangóharmonikázni.

Menyasszony-vőlegény csapat

Apáék nem voltak viccesek. CCC-s pólóban voltak és kész.
Viszont nagyon jó időt értek el, félő volt, hogy bejutnak a döntőbe és akkor megfagyunk. Kétszer eveztek, a jobbik eredményt vették számításba és így a negyedikek lettek. Az első három jutott a döntőbe, ők még egyszerre eveztek egyet és aki nyert az nyert.

Apáék eveznek


Az eső hol esett, hol nem. A szél is fújt, és már 8 óra is elmúlt és már szerettünk volna hazajönni, úgyhogy örültünk, hogy Apáék nem jutottak be a döntőbe.

Sok cég nevezett be. 500 euró volt a nevezési díj és jótékonysági célra gyűjtötték.
Ez volt itt Turkuban a 17. sárkányhajó verseny.

vasárnap, augusztus 17, 2008

Hétvégén túl sok értelmeset nem csináltunk. Tegnap zuhogott, ma meg punnyadt idő volt.

Tegnap délelőtt piacon voltunk, meg Fidánál vettünk függönyöket, mert a lépcső alá játszósarkot csináltam a gyerekeknek. Majd egyszer lesznek fényképek a lakásról.
Apa meg vett lámpának való foglalatokat meg dugókat, mert nem voltak lámpák és most már vészesen rövidülnek a napok. Állítólag olyan lesz, hogy délelőtt 10-kor jön fel a nap. Úgy Novembertől januárig. A Marcus osztálytársának az anyukája, aki magyar és Áginak hívják, ő mesélte. Ők januárban jöttek ide lakni, és azt mondta, hogy nagyon rosszul esett neki, hogy ilyen sötét volt. Elvitte a gyerekeket iskolába, oviba, elment boltba, haza ment, már 10 óra volt és még mindig sötét.
Gyanús volt nekem, hogy ezek annyira örülnek ennek a sok világosnak.

Tegnap mire kijöttünk Fidától már esett, aztán zuhogott.
Itt azért simán kijárnak az emberek, akkor is, ha nem muszáj nekik, nem zavarja őket, hogy esik. Mennek kutyát sétáltatni, bicajozni egyet a gyerekkel.
Ez is gyanús. Úgy látszik erre be kell rendezkedni és beszerezni mindenféle eső cuccokat. Nem lehet kivárni, hogy abba hagyja. Lehet, hogy egész ősszel esni fog.

Ma már csak borús idő volt pici esővel.
Délután elmentünk bicajozni egy kicsit itt a környéken.
Van itt valami Natura-2000 miatt körbekerítésezett terület, ahol valami fura tehenek legelésznek. Az van odaírva, hogy felföldi szarvasmarha. Csupa barna, rövid orrú, hosszú szőrű állatok. Azokat láttuk, meg a tengert, csak tiszta nád. Majd valami rendes lejáratot is keresünk, ahol meg lehet fogni a vizet.