szombat, május 10, 2008

Tegnap délután Levente kívánságára elmentünk a gyerekparkba. Erről azt hiszem már írtam, lényegében egy nagyobb játszótér. Estig ott voltunk és hogy felvegyük a helyi szokásokat jégkrémet is kaptak a gyerekek.


Csipike kedvence a cica

A srácok

Csipike szórja a kavicsot a csúzdára


Levente eszi a jégkrémét


Marcus segít Csipesznek lemászni a várról



Ma elmentünk Naantaliba. Úgy 14 km innen. Egy kis üdülőváros. Kedvelt nyaralóhely, a finn miniszterelnök nyári rezidenciája is itt van. Azt írja az útikönyv, hogy ennek a városkának van a legszebb óvárosa Finnországban. Tényleg kedves hely.

Naantalii kikötő templommal és gyerekekkel

Jól eltelt a nap. Elsétáltunk ezen a szép óvároson át a kikötőbe, ebédeltünk egy kikötői étteremben, aztán átmentünk a közeli szigetre, ahol Moominland van.

Nem tudom ki mennyire ismeri a moominokat. Otthon is mentek ezek a rajzfilmek valamelyik adón. Vízilóhoz hasonló, csak hegyesfülű, két lábon járó teremtmények. Itt nagyon népszerűek.

Így festenek a Muuminok a Muuminland-ben

Ebbe a parkba egy vagyonba kerül a belépő. Most szezonon kívül is nyitva van, csak nincsenek benne Moominék, meg néhány dolog nem működik. De körbe lehet járni. Ingyenért.
Szép kis sziget ahol van ez a park. Erdős terület, és ott az erdőben itt-ott épültek ezek a kis házikók. Egy ösvényen lehet körbe járni az egészet.
Megnéztük Moominék házát, Moominpapa hajóját, volt kalandösvény labirintussal, csúzdásházikó.
Alig volt néhány látogató, úgyhogy jól elszórakozhattak mindennel a gyerekek.

Moominék után pedig még kicsit beleálltunk a tengerbe. Nagyon jó idő volt. Mindenki levette először a cipőjét meg a zokniját és felhajtotta a gatyáját. Később levettük a gyerekekről a nadrágjukat. A végén pedig a maradékot, és visszakapták a gatyájukat meg a pulcsijukat, mert minden vizes lett ami rajtuk volt.


Elég hideg volt még a víz, de azért Marcus annyira belement, hogy már a feneke is belelógott. Csipeszkét sem lehetet visszatartani. Imádják a vizezést mindannyian.

péntek, május 09, 2008

Tegnap még az történt, hogy kaptam a gyerekektől anyáknapjára kártyát, meg ajándékot. Az oviban csinálták. Az ajándék kulcstartó, kis műanyag virágokból, macikból van fűzve. A kártyára a gyerekek írták rá a szöveget. Leírják nekik és ők szépen lemásolják. Levente csak a nevét írta, Marcus az egész Happy mother's day!-t meg a nevét.
Itt valamikor mostanában ünneplik az anyáknapját.

A kártyák eleje

Kis Levente girbe-gurba aláírása, Marcus már ügyes, csak kimaradt az y

Az egyik kulcstartó


Apa korán hazajött. Elmentünk két Ekotoriba, hogy vegyünk végre egy kanapét. Ezek csak hétközben vannak nyitva, azért kellett Apának hazajönni.

Vettünk egy kék kanapét,egy TV-s állványt, meg Csipesznek egy kiságyat.
A kanapét majd hétfőn fogják hazaszállítani.
A TV-s állvány fehér. Valamikor rendes fenyőszínű volt, mert fenyőfából van, csak valaki befestette szegényt. Most smirglivel antikolom. Lehet, hogy majd jó ronda lesz.
A kiságynak az egyik oldala pálcákon csúszkált valamikor, hogy állítható legyen a magassága. De a pálcák a bótba már nem kerültek el. Most odacsavaroztuk a szükséges magasságba és kész. Csipeszke örült neki. Egész este a ki-bemászást gyakorolta.

Eddig velünk aludt a hálószobába, most a fiúk megszavazták, hogy költözzön hozzájuk. Aludt is ott néhány órát, de biztos megint a foga kínozta, mert óránként át kellett menni hozzá. Aztán meguntam és áthoztam a mi ágyunkba, de ott is folytatta az óránkénti sírást. Ezért gondolom, hogy nem az új ággyal volt a baj.

Ma délelőtt a fiúk lementek az udvarra görkorizni. Az eredmény egy lukas nadrág. Marcusnak sikerült térdre esés módszerével kilyukasztani. Lehet gatyát foltozni.

Péntekenként az ovitól nem messze lévő parkba kell őket leszállítani. Ott fociznak, uzsonáznak, aztán visszamennek az oviba és oda kell értük menni. Úgytűnik minden hónapban kapnak a szülők egy részletes leírást az aktuális hónap eseményeiről. Az e havi úgy kezdődött, hogy ebben a hónapban sokat leszünk kint. Ez azt jelenti, hogy hétfőn kint játszanak az ovi udvarán uzsonna után, pénteken meg ebben a parkban kezdik a napot.
Hát szerintem ez nem olyan sok ahhoz képest, hogy otthon ilyen időben minden nap kint vannak.

csütörtök, május 08, 2008

A nap kel 5:06, nyugszik 21:50

Én nem tudom mi van ma. Mindenki nyűgös.
Vagy csak én vagyok nyűgös és nehezen viselem a gyerekeket. De miért kell azért egymást negyedóránként kilapítani?

Mindenesetre az biztos, hogy egyre később fekszünk le aludni. Minden nap 2-3 perccel később megy le a nap és 2-3 perccel hamarabb kel fel. Most tartunk ott, hogy este 10-kor még simán világos van. Mi viszonylagfelnőttek sem vesszük észre, hogy már eltelt az idő és nem indítjuk időben a fürdetési procedúrát, aztán meg a gyerekek sem akarják megérteni, hogy már késő van.
Az is igaz, hogy már napok óta nem alszunk rendesen, mert Csipeszke növeszti a 17-18-19-20. fogát. Szegényke elég fájdalmasan sirdogált éjszakánként. De mostmár nagyjából kint van mind.

Leventének meg kiesett a második foga. 5 éves és már hullajtja a fogait. Szerencsére azt mondta, hogy ezt most nem adja a fogtündérnek, hanem megtartja emlékbe.
Nálunk nem volt szokás ez a fogtündéresdi, csak amikor az első foga lógott Leventének, akkor ment az egész család fogorvosi ellenőrzésre és a dokinéni kibökte a lógó fogat. Aztán telefonált a rendelőből a fogtündérnek, hogy Szász Leventének kiesett a foga és ott lesz a párnája alatt, majd vigye el és hozzon ajándékot. Hozott egy 1 eurost, mert már tudta, hogy jövünk Finnországba.
Most legalább nem kellett gondolkodnia, hogy mit hozzon. Nem mindig van felkészülve a potyogó fogakra.

szerda, május 07, 2008

Érdekességek, furcsaságok , vagy egyszerűen csak itt másképp csinálják

A fingek úgy hordják a virágcsokrokat, hogy becsomagolják egy papírba, az aljánál visszahajtják és leragasztják, a csokor felett pedig összekötik a papírt, kötnek a madzagra egy fogantyút és úgy lógatják a csokrot. Kaphatók előregyártott csokortartók is befenekelve, felül összehúzható befűzött madzaggal.

Csipesz az árvácska csokrunkkal

Mikor 10 fok lett és kisütött a nap, kinyitottak a jégkrém árusok és jelentős forgalmat bonyolítanak azóta is.

Most is a népség nagyrésze kesztyűben jár. 10 fok van, jégkrémet esznek, de azért még kesztyűt húznak. Mondjuk reggel eddig még rendszerint 5 fok alatt volt a hőmérséklet, aztán biztos úgy felejtődnek.

Köpködnek. Otthon is utáltam, ha valaki köpköd, erre itt még többen köpködnek. Krákognak, harákolnak, aztán köpködnek. Azt mondja Péter, hogy még filozófiájuk is van hozzá, hogy ez egészséges.

Mostmár tényleg sokan bicajoznak. Rengeteg kerékpárút van, senki nem nézi rossz szemmel, ha a járdán, vagy a sétálóutcán kerékpározik valaki. Sokan hordanak bicajos bukósisakot. A hetven éves nénik nagyon viccesen néznek ki benne.

Olyanok a téli gumik, hogy kis tüskék állnak ki belőlük. Még most is téli gumival jár majdnem mindenki és ezek a kis szögfélék zörögnek az úton.

A vaj sós. Először amikor vettünk azt hittem, hogy csak pont mellé nyúltam. Legközelebb tüzetesen átvizsgáltam az összes vajat, de mindben van só. Kénytelen vagyok belenyugodni, hogy egy darabig sós vajat eszünk.

Bedobálják az újságokat az ajtó résen. Ráhozzák az emberre a frászt. A valamelyik nap hajnal fél hatkor riadtunk arra, hogy bedobtak egy ajándék Turun Sanomatot. Az itt a napilap. Nem olyan vastag, mint egy Newyorktimes, de azért jó nagyot koppan.

Az utakon nincs felfestés a lámpáknál, hogy hol kell megállni. Mindenki megáll valahol a zebra előtt. Vagy a gyalogos lábán.

Itt az apukák sétálnak a babakocsis gyerekekkel. Aranyosan néz ki a könyékig tetovált apuka (biztos tovább is, de csak addig látszott), mikor taszigálja az 5 hónapos babáját, igazgatja a takarót rajta és mennek a hasonlóan vagány haverjával.

Sok mindenhez jó egy kulcs. Pl. mivel jogunk van bejönni a lakásba, feltételezhető, hogy jogunk van bejönni a lépcsőházba is meg a tárolókhoz. Ezért van egy kulcsunk, amivel ezek közül mindegyikbe be tudunk menni. De úgy van megcsinálva, hogy a másik lakásába nem tudunk bemenni, pedig neki is egy kulcsa van ehhez a három helységhez. Még azt is be lehetett volna kalkulálni, hogy a nagykapuhoz is jó legyen ez a kulcs, de az úgy látszik már túl bonyolult lett volna.
Apa az első programját ennek a finn kulcsos cégnek írta. Annak is az volt a lényege, hogy mondjuk jön egy új ember egy céghez, a programban beállítják, hogy milyen helységekbe van joga bemenni és aztán a gép legyártja neki a szükséges kulcsot, hogy mindenhova be tudjon jutni. Úgy hívják a kulcsos céget, hogy Abloy.

kedd, május 06, 2008

Levágtam Levente haját, meg Csipeszéből is vágtam egy kicsit. Egyik sem lett túl szép, mert örökké mocorognak. De legalább nem lóg a szemükbe.
Azt el nem tudom képzelni, hogy mennyibe kerülhet itt egy fodrászolás. Meg kéne érdeklődni, van itt fodrász a környéken egy csomó. Parturi kampaamo. Azt jelenti fodrász-borbély.

Új hajúak
Délelőtt voltunk piacon. A gyerekek megint végig kajálták az összes kóstolót. De legalább mostmár nem akar Marci minden áron epret venni. Szombaton vettünk neki és be kellett látnia, hogy nem beszéltem hülyeséget, mikor azt mondtam, hogy ez nem annyira finom, mint ami otthon van, és várjunk még egy kicsit az eper vásárlással. Francia, spanyol meg török epret lehet most kapni. 5-6 euro kilója, kemény és savanyú. De Csipesz azért tömte befelé.

Délután voltunk a magyarokkal kávézni.
Nem tudom, mit vártam, de azért annál többet, hogy éppen csak köszönnek, aztán nem nagyon akarnak hozzánk szólni. De azért beültünk közéjük és egy csajszi csak megkérdezte, hogy kik vagyunk. Aztán ott hallgattuk, hogy miket beszélgetnek. Kettő ott nyavajgott, hogy nincs munkájuk, két csaj a gyerekeiről beszélgetett, úgy tünt, hogy már rég ismerik egymást. A sarokban a főszervező valami új embereknek osztott jó tanácsokat, szóval biztos másképp is alakulhatott volna, de most túl sok hasznunk és pozitív élményünk nem lett ebből a találkozásból. Majd jövő hónapban újra megpróbáljuk.

hétfő, május 05, 2008

Gyomai Mama kérdezte, hogy nem unatkoznak-e a gyerekek, mivel csak kevés játékot hoztunk nekik.

De eddig még nem unatkoztak. Túl sok időt nem töltünk itthon, igyekszünk mindig menni valahova.
De ha itthon vagyunk akkor is eljátszanak valamivel. Többféle építőt hoztunk, abból építenek valamit, aztán kitalálnak hozzá mindenféle körítést. Hosszú percekig mesélik, hogy az a gép mit tud. Mert általában gépeket építenek, vagy robotokat.


Szoktak bújócskázni is, vagy szórakoztatják Csipeszt valamivel. Mostanában az emlősös könyvből néznek ki maguknak állatokat. Mondjuk Levente dik-dik és Marci meg barnamedve és megvédi Leventét a ragadozóktól.


El vannak bújva, Levente vitt fejlámpát, hogy ne legyen sötét a szekrényben


Egyszer volt olyan, hogy Levente nyöszörgött, hogy nem hoztuk a golyópályáját, pedig ő golyópályát szeretne építeni. Otthon van egy olyan játékuk, hogy műanyag csövekből, meg átkötő elemekből egy rendszert lehet építeni és aztán azon leengedni a golyókat és a golyók össze-vissza mászkálnak.Hogy ne sírdogáljon, építettünk golyópályát mindenféléből, amit találtunk. Elszórakoztuk vele az egész napot.

A golyópályánk. A matrac tetejéről indult a golyó, a fejrésznél lekanyarodott, a könyveken át a lábos fülére gurult, onnan a vulkánon keresztül beesett a locsolóba


Amióta jó idő van, sokszor mennek le az udvarra és fogalmam sincs, hogy mit játszanak, de szívesen csinálják. Mindig bekerül a háztartásba valami újdonság, amivel elszórakoznak egy-két napot. Marci múlt héten kapott az egyik Ekotoriban egy kicsi gumilabdát, délelőtt azt gurigatták az ágy alatt egymásnak.

Szóval nem kell őket félteni, bármivel eljátszanak, mert a fantáziájuk határtalan.

Ha meg fáradtak ahhoz, hogy fantáziáljanak, lehet mesét nézni, zenét hallgatni, számítógépezni.

Csipesz, meg Marcus zenét hallgat

vasárnap, május 04, 2008

Délelőtt elmentünk egy kb. 20 km-re lévő állatkertbe. Több helyen is reklámozzák, hogy milyen klassz hely ez a zoolandia, gondoltuk megnézzük. Hát ilyen kevés állat megnézéséért, ilyen sok pénzt még nem fizettünk!

Azzal híreskedtek, hogy 70 féle állat van. Tényleg van is. 12 féle teknős, 10 féle kígyó, 8 féle gyík, 7 féle papagáj, 6 féle szarvas, alpaka, teve, vaddisznó, muflon, aligátor, kajmán, kengurú, nyúl, ló, szamár, birka, páva, tyúk. Ez nincs is 70, pedig szerintem más nem volt.



Pávakakas

Rénszarvas


Gyorsan végig néztük őket.

Ellenben volt ugrálóvár, meg csúzdák.

Tegnap mikor olvastuk a nyitvatartást csodálkoztunk, hogy csak 10-től 15-ig van nyitva és igyekeztünk minél hamarabb odaérni, hogy legyen időnk jól megnézni mindent. De fölösleges volt izgulni.

Persze azért jól éreztük magunkat, csak a fiúk is mondogatták, hogy a szegedi vadasparkban több állat van.