péntek, május 16, 2008

Mit eszünk, problémák kajavásárlás kapcsán

Lehet kapni literes kiszerelésben gyümölcslevest. A fiúk sokáig azt akarták venni joghurt helyet. Mert a joghurtot is literes kiszerelésben árulják, csak kicsit arrébb, de a dobozuk nagyon hasonló.
Tegnap elmentünk Leventével nagybevásárlást intézni és többek között vettünk egy gyümölcslevest is. Amit én főzök azt nagyon szeretik a fiúk. Gondoltam megéri a pénzét, mire megveszem a gyümölcsöt, meg megfőzöm...
Nem nagyon nézegettük, hogy mi van benne, málnás és kész.
Hát elég vacak volt. Legközelebb jól meg kell nézni. Úgylátszik itt még népebb betegség az elhízás, mint otthon. Kiderült, hogy kevesebb, mint 10 azaz tíz kcal van benne 100 grammonként. Gyakorlatilag víz, állomány javító, málna, meg mesterséges édesítőszer. Málna az egész sok van benne, 20%. Akár jó is lehetett volna. Öntöttünk bele tejet, de nem sokat javult a helyzet.

Azt már írtam, hogy sós a vaj. De tegnap sikerült nem sós vajat vennem. Nem pont olyan ízű, mint otthon, de legalább nem sós. Kicsit savanykás íze van, mintha tejföl is lenne benne.
Azt csak itthon vettem észre, hogy a szavatossága már lejárt, pedig 3 hónapig jó. Erre nem számítottam. Úgy látszik, hogy a fingek tényleg nem veszik ezt a sómentes vajat.

Tejföl. Otthon kilószámra fogyasztottuk a tejfölt. Itt mivel nem a "szótárban meg nézem, a polcon megkeresem" módszert alkalmaztam, elsőre hazahordtam mindenféle tejterméket, amit tejfölnek véltem. Már harmadikra hoztam haza tejfölt is. 42%-os zsírtartalmú, a neve smetana. Ha összekeverem kerma villi-vel, elérhető az otthoni tejföl íz és álag. A villi aludttej, a kerma tejszin. A kermavilli zsírtartalma 0 és 10% között mozog. Így 2dl tejföl ára kb. 320 Ft-ra jön ki. Hát nem is eszünk annyit, mint otthon.

Joghurt és kefír mellett kapható villi-aludtej is, mindenféle formában. Mint otthon a joghurt. Van sima, meg mindenféle gyümölcsös villi is.

Literes joghurt. Ez Apa meg Csipesz kedvence. Mindenféle gyümölcs ízesítéssel, lényegében olyan, mint a poharas joghurt, csak literes kiszerelésben. Az ára 1,20-1,80 euro. Nagyon megéri.

Kenyér. Ez itt a fő probláma. Aranyárban van és még csak nem is jó.
Már írtam, de azért megint leírom, hogy általában a kenyerek édesek és inkább kalácsnak lehet nevezni őket. Végül is arra áltunk rá, hogy veszünk félkész bagettet és minden nap sütögetünk. Meg van ennek is az előnye, mert mindig, friss, meleg kenyeret eszünk. Tartalékban van itthon bóti kenyér is. Úgyis van benne finom tartósítószer, sokáig eláll.
A félkész bagett ára úgy 180-240 Ft / 30 dkg. Tehát kb. 600-700 forint kilója. és ez nem drága, mert a kész kenyér kilója 800 Ft-nál kezdődik.

A gyerekek nagyon szeretik a szörpöt. Lehet is kapni mindenfélét, de olyan kevés van, amit gyümölcsből gyártottak. Úgylátszik a fingekhez még nem jutott el a hír, hogy tartósítószer és színezék nélkül is lehet élelmiszert gyártani. Végül is egy fajtát találtunk, amiben csak két féle tartósítószer van és talán semmi más mesterséges anyag. 2,65 egy fél liter, ha olcsó helyen veszem. kb. 700 Ft.
Egyszer találtam 100%-os gyümölcstartalmú valamit, ami a szörpöknél volt. 5 euró volt 7dl, de azért vettem, gondoltam végre isznak valami normálisabbat a gyerekek. De kiderült, hogy ezt komolyan gondolták és tényleg 100% gyümölcstartalmú, semmi más nincs benne, mint valami bogyónak a leve és nagyon savanyú, az utóíze meg keserű.
De Apa azt mondta, hogy majd ő megissza. Csinált magának egy pohárral, le is küzdötte hősiesen, a végén fancsali képpel azt mondta: Biztos nagyon egészséges! - és próbált mosolyogni.

csütörtök, május 15, 2008

Tegnap este az oviba voltunk hivatalosak teadélutánra.
Pontosan a megnevezés Teddy Bear's Tea Party volt. Ilyen évzáró összejövetel, itt május 31-ig tart a tanév.

A gyerekek készültek egy kis műsorral. Énekeltek 3 angol meg 4 finn dalt. Közben el is mutogatták. Marcus meg Levente is énekeltek. Levente nem túl nagy lelkesedéssel, azt hiszem szivesebben aludt volna. Hiányzik neki a délutáni alvás.
Látszott a gyerekeinken, hogy egy mukkot sem értenek abból amit énekelnek, úgyhogy azt mutogatták, amit ellestek. Marcus pontosan másolta a mozgásokat, Levente inkább kalimpált.



A műsor után volt egy kis megvendégelés. Tea, kávé, szörp, süti.

Arc festés, Levente egy kígyót kért az arcára. Marcus semmit, aztán a végén mikor már jöttünk volna haza, mégis csak festetett egy kígyót.

Egy csajszi beöltözött macinak és ott járt-kelt a gyerekek között.

Meg lehetett papírból játék macit csinálni.

Csipeszke kipróbálta a játékokat

Apa beszélt a főóvónénivel. Azt mondta, hogy szépen beilleszkedtek a fiúk, Leventére kell néha kicsit erélyesebben rászólni, de különben nincs velük probléma. Úgylátja, hogy egyre több mindent értenek. Valamelyik nap, finnül feltette a kérdést, hogy milyen nap van ma, és legnagyobb meglepetésére Levente válaszolt legelőször. Finnül.

Azt is elmondta, hogy 3 család van összesen ahol mindkét szülő külföldi. A többi gyerek vagy vegyes, vagy finn családból jár az oviba.

Megtudtuk még, hogy akiket eddig japánnak hittem valójában koreaiak. Próbálnak barátkozni mindenkivel. A fickó jól beszél angolul, Péternek megadta a telefonszámát, hogy majd egyszer elmehetnének sörözni. De szerintem minden apukával telefonszámot cserélt.

Néhány napja volt a bejáratnál a polcon egy dobozka, olyan volt mint egy postaláda. Tegnap Apának mondtam, hogy tudja már meg, hogy az mi, mert oda a szülők dobálnak be valami borítékokat. Azt mondta, hogy biztos nem nekünk szól, mert csak finnül van valami mellé írva. Azért lefényképeztem a kiírást és kiderült, hogy oda kellett volna egy kis pénzt bedobni, hogy hozzájáruljunk a teadélután költségeihez. Hát ez elszúródott. Csak meg kéne tanulni finnül.

kedd, május 13, 2008

A piacon olyan dolgokat árulnak palánta formájában, amit nálunk sosem láttam. Biztos mivel rövidebb az olyan időszak amikor elég meleg van ahhoz, hogy tudjanak nőni a növények, inkább palántálják őket, nem vetik.
Pl. lehet kapni hagyma palántát, kapor palántát, petrezselyem palántát. Habár azt inkább a leveléért. Zeller palántát.

Olyan függő cserepekben is lehet kapni paradicsomot, mint amilyenben otthon árulják a petúniát.

Én is vettem egy paradicsom palántát. Nem tudom mi lesz belőle, lehet, hogy fa, mert máris óriási.

Különben mindenféle növényt lehet kapni. Van paradicsom, paprika, uborka, dinnye palánta.
Árvácska palánta és mostmár petúnia is.

Árulnak minden féle rózsákat. Pistikét, begóniát, dáliát, krizantént. Úgylátszik itt ilyenkor is van, nem csak halottak napján.

Viszont tulipánt azt most nem lehet kapni, pedig itt most virágzik. Kénytelen leszek szedni valamelyik parkból.
Inkább rózsa csokrokat árulnak. Vagyis kötegeket. Minden díszítés nélkül.
Nekem eddig a rózsa az olyan ünnepi virág volt, nem csak olyan, hogy elmegyek a piacra és veszek a vázába. Itt meg így árulják. Mi is vettünk egyet, mert csak 1 euro volt.
Meg vettünk egy árvácska csokrot is. Egész sokáig bírja, mert amelyik nem csak a virágja, hanem egy hajtása, az nő tovább és hajt új virágokat és ki is nyílnak. Nem tudom, hogy csinálja, túl sok tápanyag nem lehet a csap vízben.
A múltkori csokorból, még most is megvan pár szál.
Most voltam Fidánál, (az egy ilyen üdvhadsereges használtbolt) és vettem egy íróasztalt. Így nagyjából be van fejezve a bútor vásárlás.
Fenyő íróasztal. Van ott egy nagy dumás nőszemély, azzal alkudtam. Az tud csak ott angolul. Mondta, hogy milyen szerencsés vagyok, mert azt az asztalt egy órával ezelőtt hozták be. Ezért nem volt még ára sem. Elsőre 50 eurót mondott, de mondtam, hogy ez nekem túl drága, (én 40-re gondoltam) úgyhogy nem túl sok gondolkodás után 30-t mondott. És elmondta hozzá, hogy tudja, hogy milyen nehéz, mikor az ember eljön ide egy másik országból stb,stb. Próbálta magának megmagyarázni, hogy miért adja ide ennyiért.

Aztán már csak kicsit szét kellett szedni, hogy beférjen az autóba. És itthon meg beletelt vagy két órámba mire összeraktam, mert nem épp tökéletes állapotban adták be eladásra. De nem baj, azért vettem fenyőasztalt, mert azzal könnyen elbánok.
Vettem még egy szőnyeget is.

Tegnap a kanapénkat is meghozták. De nem jobb itt sem a helyzet, mint otthon a szállítás terén. Azt mondták, hogy 2 és 3 között hozzák, 1/2 4-kor Apa megkérdezte, hogy mi van már, azt állították, hogy elromlott a kocsi, azért nem értek ide. Majd 5 óra felé hozzák. Hozták, de azért telefonálhattak volna.

Majd ha kész leszek a lakberendezéssel, teszek fel képeket.

hétfő, május 12, 2008

Van itt Turku környékén egy rakás sziget.
Tegnap elidultunk, hogy legalább egyet megnézzünk.

Megsütöttem az aktuális halat és vittük magunkkal, hogy majd valahol megebédeljük.

Szépen sütött a nap, kb. 22 fok volt, csak nagyon fújt a szél. Készült a mai 10 fokos időjárásra.

Végül megnéztük 4 helyen a tengert.

Az első egy kemping strandja volt. Két bátor finn gyerek ugrált a tengerbe. Ami gyerekeink is levették a cipőjüket és bokáig gázoltak a vízbe. Mi meg süttettük magunkat a nappal.

Aztán megnéztük egy kisváros kikötőjét. Barátságos hely volt, csak valaki engedélyezte, hogy odaépítsenek egy cementgyárat. Nem tom, hogy cementgyár volt-e tényleg, de rondának ronda volt.

Aztán elindultunk körbe a szigeten, hogy keressünk egy piknikezős helyet tengerparttal. Nem volt olyan egyszerű, mert sok a magánterület. Végül egy helyen megálltunk, de nem tudjuk, hogy az nem volt magánterület, vagy csak nem volt ott a gazdája. Mindenesetre, azért megebédeltünk, mondván majd szólnak, vagy sóspuskával fenékbe lőnek, ha nem tetszik nekik, hogy ott vagyunk. Amíg ettünk, elkezdtek rajzani a szörfösök. Kigondoltuk, hogy biztos a strandról jönnek. Úgyhogy összeszedtük magunkat és megkerestük a strandot, hogy legálisan lehessünk a tengerparton.

A strandon néhányan strandoltak, többen pedig szörföztek. Mi meg felöltöztünk és kagylót gyüjtöttünk. Levente is megebédelt, mert ő aludt amíg mi ettünk. Csipeszke pedig hasalt a homokban és nem tudom pont mit csinált. De azt sokáig. És nagyon aranyos volt.


Levente ebédel


Kagylót gyűjtünk

Csipeszke valamit csinál


Aztán haza jöttünk és beszélgettünk egy kicsit az otthoniakkal. Kezd mostmár rendesen üzemelni ez a skype nevű izé. Lehet minket webkamerán át nézegetni.