csütörtök, május 14, 2009

Marcusék ma is úsztak.
Leventét majdnem délre kellett vinni, mert ma volt az ovis kirándulás. Egyáltalán nem akart menni. Mindenféle kifogást kitalált. A legnagyobb baja az volt megint, hogy ott lesznek a délutáni csoportosok is és azokat nem ismeri. Az ovinál is ott idétlenkedtünk. Axel barátja odajött a kerítéshez, hogy Levente lássa , hogy ott van és menjen be. Nagyon kedves volt, de Leventét nem hatotta meg. Azért a végén valahogy levakartam magamról és otthagytam.
Persze a kirándulás jó volt. Egy farmon voltak, etettek állatokat, sütöttek kolbászt, sétáltak. Csak nagyon fáradtan ért vissza, mert nem aludt a buszon és reggel is korán kelt, meg az éjszaka egy részét is köhögéssel töltötte.

Mi Csipesszel elvittünk Ágiékhoz néhány bútordarabot. Kapott a férjétől 15 nagy doboz cuccot a boltba, meg otthonra. Alig fértünk be.
Úgy látom nem túl kényelmes sűrűn lakhelyet változtatni.

Délután egyedül mentem Leventéért, mert annyira aludt a maradék két gyerek, hogy nem tudtam őket felébreszteni. Írtam üzenetet Marcusnak, hogy ne ijedjenek meg ha véletlenül felébrednek. De nem ébredtek fel. Azért jó, hogy Marcus már tud olvasni és lehet neki üzenetet írni.

Miután mindenki felébredt elmentünk a gyerekparkba játszani. Valami kutya szépségverseny volt már megint. Nem tudom miért tartanak ilyen sűrűn. Lehet, hogy minden héten van mert olyan sok kutya van itt?

Csipesz Marcussal a kötélpányán

Játszanak a nagyhajú nagyfiúk

Csipesz hajót vezet

szerda, május 13, 2009

Ma is áprilisi időjárás volt. Fújt a szél, rohangálnak a felhők az égen és 15 fok volt a csúcs hőmérséklet.

Csipesz is meg Levente is olyan nehezen keveredik ki ebből a megfázásból, mintha otthon lennénk. Még mindig köhögnek, de azért holnap elküldjük Leventét az óvodai kirándulásra. Nem nagyon akar menni, mert fél, hogy fulladni fog ha sokat szaladgál, pedig ma már görkorizott is és nem lett tőle semmi baja. Valami farmra mennek Paimio nevű helyen.

Marcuséknak ma volt vallásóra és az volt a házi feladat, hogy gyűjtsenek anyagot szentekről.
A múlt heti vallásórán a leprásokról beszélgetek, Jézus esete a 10 leprással, meg arról hogy Damian atyát, aki az 1800-as években valamelyik hawaii szigeten a leprásokat gondozta hamarosan szentté avatják. Hát én nem tudom, ez a lepra nem valami szép téma. Miért pont az elsősökkel kell megbeszélni. Persze utána itthon el kellett magyarázni, hogy mi is az pontosan.
A házihoz meg nézegettünk szenteket az interneten. Úgyhogy ma reggel gyors felelevenítettük amit olvastunk Szt Istvánról. Beírtam a vallásfüzetébe és Ms Robertson megdicsérte Marcust, mert ő volt az egyetlen aki nem a már megbeszélt Damian atyáról gyűjtött valamit.

Én pakolásztam, leszereltem egy polcot, kipakoltam egy éjjeli szekrényt, majd holnap elvisszük őket Ágiékhoz a tükrünkkel egyetemben,hogy fogyjon a cucc.

Hétvégére Apa foglalt egy mökit itt a szigeteken. Péntek délután megyünk és vasárnap jövünk vissza. Remélem szép idő lesz.

Este 10-kor az ég

kedd, május 12, 2009

Elmentek Katáék. Legalább is Apa kivitte őket a kikötőbe a komphoz.

Délelőtt még bóklásztak a városban. Délután elmentünk velük a várhoz. Az idő egész nap szép volt, csak nagyon fújt a szél. Mikor indultunk volna a várhoz, elkezdett szakadnia az eső. Azért elindultunk, mert úgy tűnt, hogy a várnál vége van a felhőnek. És tényleg, ott nem esett, csak kicsit, de gyorsan abbahagyta és kisütött a nap. Még a várba is be tudtunk menni, éppen nem zárt be.

Várúr és várúrnők

Várudvar Csipesszel és Katával

A vár kívülről

Levente még mindig nem ment oviba és szerintem még holnap sem fog. Esetleg majd csütörtökön, mert akkor kirándulás lesz.

Marcusék ma voltak úszni. Mindig panaszkodik Marcus, hogy nagyon hideg a víz és fázik. Múlt héten a csütörtöki úszás végén bementek a szaunába, azt mondta, hogy 109 fokos volt. Nem tudom, hogy jó-e a hőmérő. Ma fél óra úszás után kitört a lázadás a gyerekek között, hogy nem akarnak többet úszni, mert nagyon fáznak. Erre beterelték őket a szaunába, (ami most csak 90 fokos volt) felmelegítették a bandát és utána mentek vissza úszni. Aztán megint szauna. Ági múlt héten azt panaszolta, hogy a nagyobbik lánya megfázott, mert vizes hajjal jött haza úszásról, mert szaunázni van idő, de hajat szárítani nincs.

hétfő, május 11, 2009

Levente nem ment oviba, mert még mindig rondán köhög. Marcus is csak két órát volt suliban, mert még mindig össze vannak kavarva az óráik az úszás miatt.

Délelőtt elvittem Marcust suliba, a többi gyerekkel addig Katáék itthon maradtak.
Aztán ők elmentek a városba.
Mi ebédet főztünk, elmentünk Marcusért. Marcusék valami angol tesztet irtak, azt mondta, hogy szerinte sikerült neki. Délután aludtunk, mert éjszaka megint nem sikerült túl sokat, Levente is felkelt kétszer köhögni, Csipeszke is beköltözött az ágyunkba. Mikor Katáék visszajöttek beszélgettünk, aztán együtt elmentünk megnézni a hajókat a folyóparton, csak előtte felszedtük Apát is a munkahelyéről.

Azok a bolhák a Finn Hattyú alatt, mi vagyunk

Röviden ennyi történt.

vasárnap, május 10, 2009

Itt vannak Katáék. Reggel érkeztek Stockholmból a komppal.
Délelőtt elmentünk velük Naguba. Megnéztük a templomot, a strandot a kikötőt. Már kezd éledezni a hely. Van néhány hajó a kikötőben, a néhány bolt is nyitva van, habár túl nagy forgalmat biztos nem bonyolít. Vittünk ebédet és ott ebédeltünk a parton. Aztán Marcus és Csipesz kagylót gyűjtött, Levente köveket dobált a vízbe. Miután Marcus és Levente is belecsúszott a vízbe és vizes lett a cipőjük, meg a zoknijuk, haza jöttünk.


Marcus kagylót gyűjt, marékkal

Levente készítette kép, időzítéssel, mint amikor Pirikéékkel itt voltunk

Csipesz valamit csinál

Közben az eső is eleredt. De később mikor elállt, elmentünk még ide a közeli erdőbe, hogy megmutassuk Katáéknak, hogy milyen egy finn erdő. Azt hiszem tetszett nekik.