szombat, június 28, 2008

Csütörtökön kisütött a nap, gyorsan elmentünk Naantaliba.
Átmentünk a Mumin szigetre strandolni, habár eleinte elég hideg volt, de mire mindenki bele esett a vízbe és megszáradt a cucca, addigra már egész jó idő lett és a gyerekek fürödtek egy kicsit.

Marcus (saját kérésére) betemetve

Marci csinált 87 kacsás képet.


Mikor oda akartam neki adni a fényképezőt, hogy a vízből is tudjon kacsás képet csinálni, akkor beejtettem a gépet a vízbe. Megszáradt és működik, de az LCD-ben van egy kis só, nem hiszem, hogy jót tesz neki. Majd meg látjuk, hogy meddig bírja még.

Csütörtökön kezdődtek a Középkori Napok. De Naantali után már nem lehetett kirobbantani a bandát a lakásból, mindenki fáradt volt.

Tegnap elkerekeztünk a várba, hogy megnézzük, hogy ott mi az esemény, de azt mondták, hogy ott csak szombaton, meg vasárnap lesz program. Ezért visszajöttünk és megnéztük a vásárt. Szokványos vásár, csak minden eladó korabeli ruhában üldögél. Vannak ki rakva kalodák, a gyerekeknek csináltak lovagi tornát.

Marcus kalodában

Este elmentünk a Koulu nevű étterem-kocsma kerthelységébe. Koulu azt jelenti, hogy iskola, ugyanis régebben az épületben iskola működött. Most egy nagyon nagy és jó kerthelysége van, elfér benne egy játszótér, meg egy 9 lukas minigolfpálya. A játszótér hintákat, csúszdát és homokozót jelent. Csipesz szinte végig a homokozóban ült és nézte a finn gyerekeket. A fiúkkal minigolfoztunk.

Mini golfozók


Ma kiderült, hogy a Középkori Napok lényegét nem láttuk. Egy teret tegnap kihagytunk és ott vannak a fő rendezvények.
Nagyon jó pofa az egész. Egy csomó színész be van öltözve középkori ruhákba, ott járnak-kelnek a téren, kiabálnak, strázsák vannak, veszekszenek a járókelőkkel. Minden vásáros középkori ruhákban van és a központi téren általában olyan dolgokat árulnak, amit azokban az időkben is árulhattak volna.

Árusok

Néhány mesterség is bemutatkozik. Szappant főznek, esztergálnak, kovácsolnak, fát faragnak, fonnak, szőnek.
Komédiások, mutatványosok is voltak. A komédiások nagyon jók voltak. Fogalmunk sem volt róla, hogy mit beszélnek, de annyira jó arcok, karakterek voltak, hogy már azon röhögtünk egy csomót.

Előadás


Grillezett kolbászt ebédeltünk káposztalevélbe csomagolva


De volt disznó sütés is

Küzdenek a fiúk

Csak az a baj, hogy délután meg el kezdett zuhogni. Holnapig tart a rendezvény, majd meglátjuk, hogy ki tudunk-e még menni.

péntek, június 27, 2008

Jár itt a folyón egy kis hajó, ami a tengerészeti múzeumig viszi a turistákat. Szerda délután nagyon fújt a szél, kitaláltuk, hogy nem bicajjal megyünk a tengerészeti múzeumba, hanem hajóval. De valamiért nem járt a hajó a hét elején, úgyhogy elindultunk gyalog. Kicsit több, mint 3 km. De szépen legyalogolták a gyerekek, volt útközben sok érdekesség. Motorok, vitorlások, kaptak fagyit. A tengerészeti múzeum hajóit is megnéztük.

Láttunk szerda délelőtt a híradóban valami riportot, amiben egy nagyon szép régi vitorláshajó volt valami vízen, és Turkuból volt a riport, valaki beszélt a tengerészeti múzeum emberei közül. De nem tudtuk, hogy miről maradtunk le.
Mikor odaértünk a múzeumhoz, akkor kiderült, hogy még majdnem semmiről. Ott volt kikötve ez a gyönyörű hajó. Úgy hívják, hogy Götheborg.

Götheborg, az interneten találtam ez a képet, nem mi csináltuk


Mi ilyennek láttuk

Elölről

Hátulról

Oldalról

Egy 1700-as években elsüllyedt hajót újra megépítettek. 5 éve lett kész és most Balti-tengeri körútra indult, megáll a városokba és meg lehet nézni. Mi is befizettük a belépőt és körülnéztünk a hajón. Nagyon szépen meg van csinálva. Két napot tölt Turkuban.


Navigációs rendszer

Ágyu

De amióta elkészült már körbe járták vele a világot. Mentek vele egy kört Götheborgból indulva, Dél-Amerika érintésével, megkerülték Afrikát és úgy mentek Shanghaig Ausztrália érintésével. Aztán vissza India, Vörös-tenger, Földközi-tenger, Anglia, Götheborg. Másfél évig tartott. De nem csak vitorlával közlekednek, van két nagy Volvo motorjuk is.

szerda, június 25, 2008

Hétfőn majdnem egésznap esett az eső, csak este tudtunk elmenni sétálni. Lementünk a folyópartra. Utána meg játszottunk valami kütyüvel, amit Apa hozott a cégtől. Wii, vagy mi. Lehet vele golfozni, bowlingozni, autóversenyezni.

Mostanában Marci fényképez:

Dávid, Anya, Csipesz a folyó parton

Turku

Tegnap délelőtt már csak egy kicsit csepergett. Elmentünk a postára, mert megérkezett Marci szandija. Itt nem lehet lúdtalpasoknak való bokafogós szandit kapni csak 26-osig, ezért megkértem Marcus Kakas Gergő barátjának kedves szüleit, hogy vegyenek-küldjenek egyet.

Itt nem hozzák házhoz a csomagokat, hanem csak egy értesítőt kap az ember és el kell menni érte a postára.

Voltunk piacon is.

Piac Marci szemszögéből. Csókák

Délután pedig elmentünk a gyerekparkba, hogy megmutassuk Dávidnak. Játszottak sokat a gyerekek, de elég hideg volt. Mi szülők szivesen hazajöttünk volna.

Ferenc, Dávid, Marcus a gyerekparkban

Marcus újszandija a gyerekparkban

Ma elmentünk bicajt venni Marcinak. Azért most, hogy amíg itt vannak Ferencék tudjon Dávis is bicajozni. Egyébként is akartunk venni, mert már kinőtte a régit és Leventének van igérve.
Tegnap megnéztük a bicajbolt előtt, volt is egy jó. Apa ma megkérdezte, 140 euroért adták volna, mert finn.

Látott még egy másik bolt előtt 100 euroért is kettőt.

Megnéztem a helyi hirdető újság honlapján és találtam egyet, Ferenc volt olyan bátor és felhívta. Megvolt még a bicaj, a fickó nem tudott olyan jól angolul, de azért a címet megmondta, és mondta, hogy egésznap otthon van, mehetünk bicajt nézni.

Elmentünk, kiderült, hogy ez alatt a ház szám alatt 16 lakás van, 8 db ikerházacskában, úgyhogy először ráijesztettünk egy öreg nénire meg bácsira, aztán megint felhívta Ferenc a fickót, hogy árulja már el, hogy melyik lakást keressük.

A bicaj van olyan jó állapotban, mint a boltban a 100 eurosok, Marcus kipróbálta és 50-ért gyors megvettük. Reméljük működni fog. 20"-os, 3 sebességes, agyváltós. Itt minden 20"-os ilyen volt. Van sárvédője, csomagtartója.

hétfő, június 23, 2008

Szombaton délelőtt itthon voltunk, délután elkerekeztünk a duzzasztóhoz.

Nem most készült, de így szoktunk bicajozni. Marcus a saját bicaján, Levente és Csipesz utánfutóban


Már egyszer tavasszal voltunk ott. Azóta csak minden zöldebb lett és a hallépcsőből eltünt a víz. Biztos már nem akarnak felfelé úszni a halak.

Apa megkérte Marcit, hogy csináljon rólunk képet, bizonyítéknak, hogy mind a ketten itt vagyunk

Tavaly magyarázta el Ricsi, hogy minden duzzasztó mellé hallépcsőt kell építeni, hogy feltudjanak úszni ívni a halak. Azt jelenti, hogy a duzzasztó mellé egy hosszabb, kisebb esésű műtárgyat építenek, olyan helyekkel ahol pihenni tudnak a halak, nem sodorja vissza őket az ár.

Marci kacsás-sirályos képe


Vasárnap Helsinkiben voltunk.
Délután érkeztek Ferencék, de még délelőtt elindultunk, hogy kicsit körül tudjunk nézni a városban.
Egy parkba mentünk először. Játszottak a játszótéren egy kicsit a srácok, megettük a szendvicseinket, megnéztük a hajókat a kikötőben, találkoztunk egy csomó vadlibával, ott legelésztek, láthatólag ott laknak a parkban, mert nagyon nyugodtan viselték, hogy ott mászkálnak körülöttük az emberek.

Libák

Kikötő, az egyik


Megnéztük a Szenátus teret is. Ez a főtér és állítólag itt vannak Finnország legszebb épületei, többek között egy lutheránus katedrális.

Katedrális

Marcus a katedrális lépcsőjén

A Szenátus téren. Lefújja a hajunkat a szél

Levente a téren
Utána mentünk a reptérre. A gép késett, de a végén csak megérkezett Ferenc meg Dávid.
De nincs túl nagy szerencséjük, mert ma egyfolytában zuhog az eső.